28 de gen. 2012

L’IMPOST DE BENS IMMOBLES A DEBAT- Zacarias Henar

El passat mes d’octubre es van aprovar per part de l’ajuntament de Salou les ordenances municipals per l’any 2012, amb el vot en contra dels partits de l’oposició per la senzilla raó de que, mentre l’índex interanual de preus al consum havia pujat en torn al 3%, els increments de les taxes i impostos regulades per aquestes ordenances per l’any 2012 arribaran al 25%, essent del 8,5% la pujada aprovada en el cas de l’Impost de Bens Immobles. Aquestes pujades, totalment  desmesurades en una situació de terrible crisi econòmica com la que estem atravessant, no tenen altre objectiu que recaptar diners suficients per poder tapar el enorme forat econòmic de l’ajuntament de Salou, generat en els darrers anys per l’equip de govern,  el qual supera els tres milions d’euros.

D’altra banda, el 30 de desembre passat, el Govern Espanyol va publicar un Decret-Llei, convalidat posteriorment pel Parlament Espanyol, en el qual s’obliga als ajuntaments a l’aplicació d’una sèrie de mesures per disminuir la despesa i incrementar els ingressos. Dins d’aquesta segona categoria es troba la de que, obligatòriament, els Ajuntaments que tinguin una ponència de valors cadastrals anteriors a l’any 2002, incrementaran el tipus de gravàmen de Bens Immobles urbans en un 10%. El resultat per tant, en el cas de Salou, serà el d’un increment  del 8,5% com a conseqüència de les ordenances municipals del 2012  i un 10% com a conseqüència del Decret-Llei del Gobierno Español, és a dir un increment  total de l’IBI d’un 18,5%.

Aquesta situació va portar als grups de l’oposició a presentar una moció el passat dia 25 de gener, instant al Ple Municipal a anular la pujada del 8,5 aprovada a les ordenances municipals i a mantenir, únicament, la del 10% decretada pel Govern Espanyol, ja que amb aquesta única pujada s’aconseguia  perfectament l’equilibri dels pressupostos aprovats pel 2012, a l’ ingressar, encara, un 1,5 per cent més del previst.

L’equip de govern va votar en contra d’aquesta proposta argumentant raons tècniques i jurídiques i adduint la impossibilitat legal de fer-ho basant-se en l’article 75 de la Llei d’Hisendes Locals, la qual diu que l’impost es devengarà el primer dia del període impositiu, que en aquest cas, per tractar-se d’un impost anual és el dia 1 de gener de 2012.

El Grup Municipal Socialista va estar en total desacord amb la posició de l’equip de govern, i així ho va defensar fermament en el Ple,  especialment amb la postura defensada per l’alcalde Sr. Granados de CiU i pel seu soci de govern i primer tinent d’alcalde Sr. Garcia del PP.  La qüestió que està en joc en aquest cas és la voluntat política de voler afavorir a la ciutadania de Salou en una situació econòmica enormement crítica com la que estem travessant. Nosaltres estem convençuts que es poden troba solucions com estan buscant i trobant els Ajuntaments de Barcelona, Llubí o Ribadeo, per posar exemples d’ajuntaments de diferents  colors polítics que han trobat diferents solucions. Estem segurs que igual que es bonifica la domiciliació de l’IBI es poden trobar alternatives, d’aquest o d’un altre tipus, que finalment acabin amb la pujada desmesurada del 18,5% de l’IBI, això si, repeteixo, només serà possible si hi ha la voluntat política de fer-ho, i amb això el nostre govern municipal està demostrant més voracitat recaptadora que sensibilitat envers els problemes de la ciutadania.


Zacarias Henar i Moros
Portaveu del Grup Municipal de Salou

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada